vrijdag 24 augustus 2012

Bloedsuikerspiegel (deel 1 over zoetmiddelen)

Wat is nu je bloedsuikerspiegel en waarom wordt je er zo onrustig van als die schommelt?
Zijn er alternatieven voor suiker die beter zijn voor mijn lichaam?
Verborgen chemische suikers, waar zitten die dan in?

Dit zijn een paar voorbeelden van vragen die mij bezig houden en waarvan ik nu wel eens wil weten hoe het echt zit. Daarom ben ik gaan googlen en hieronder vind je mijn hele zoektocht en de antwoorden die ik heb gevonden. De eerste 3 kopjes zijn wat zware kost, maar lees ze wel! Daarna leg ik uit waarom ze belangrijk zijn en wat je met deze informatie kan doen om gezonder te leven.

Glycemische index (GI)

Er zijn 2 soorten koolhydraten. De goede koolhydraten hebben een lage GI waarde en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet teveel omhoog gaat na het eten ervan. De slechte koolhydraten hebben een hoge GI waarde en als je deze eet springt je bloedsuikerspiegel omhoog.

Bloedsuikerspiegel, wat is dat?

Dit is een maat voor de hoeveelheid glucose die in ons bloed voorkomt. De bloedsuikerspiegel wordt ook wel bloedglucosespiegel genoemd. De hoeveelheid glucose in ons bloed varieert over de dag. Vlak voordat we gaan eten is die lager dan een uur na het eten. Dit komt omdat er glucose uit ons eten in het bloed terecht is gekomen, onze spijsvertering zorgt daarvoor. Het sterk schommelen van je bloedsuikerspiegel is ongezond en daar kan je ziek van worden. Vertroebeling van de ooglens, diabetes, tandvleesproblemen zijn een paar voorbeelden.

Insuline:

Insuline is een hormoon en reguleert de opname van glucose in de cellen zodat de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Bij een teveel aan glucose in het bloed wordt glucose omgezet in glycogeen, wat kan worden opgeslagen in de cellen van ons lichaam. En wanneer er te weinig glucose is in ons bloed kan glycogeen weer worden omgezet in glucose. Dit laatste gebeurt met een ander hormoon.

Waarom deze achtergrond informatie?

Zodat je snapt dat dit een belangrijk proces in ons lichaam is. Al onze cellen hebben namelijk glucose nodig om te kunnen functioneren. Glucose is de energiebron voor onze cellen. En verstoring van dit proces geeft verstoring op alle processen in ons lichaam. Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel is ongezond maar zorgt ook voor hyperactiviteit en bij drukke kinderen willen we dat nu juist niet. Gelukkig regelt ons lichaam dit allemaal zelf, mits we ons maar aan de 'voorwaarden van ons lichaam' houden. Alleen daar zit het probleem, we weten niet meer wat die voorwaarden zijn.

Benzine in een dieselauto

Nu zal je heel hard lachen, want we weten allemaal dat dat niet lekker rijd. De auto kan er zelfs stuk van gaan. Met ons lichaam is het net zo. Met verkeerde voeding (de brandstof) gaat ons lichaam stuk en dan worden we ziek of gaan zelfs dood. Dit gaat minder snel als met een auto. Vandaag verkeerde brandstof in je auto tanken is direct al problemen krijgen. Met ons lichaam gaat dat langzamer en daarom is het zo moeilijk te herkennen dat de verkeerde brandstof (onze voeding) schade toebrengt aan ons lichaam. De juiste soort voeding is zo'n voorwaarde waaraan we ons moeten houden om ons lichaam te helpen alle processen in ons lichaam goed te kunnen laten verlopen.

Wat kan jij nu doen?

  • Probeer zo min mogelijk geraffineerde suiker te eten.
  • In veel marinades van vlees zit suiker of glucosefructosestroop, koop deze producten niet. Koop gewoon 100% vlees en marineer zelf. Via Google vind je allemaal lekkere recepten als je googled op de woorden "vlees marinade recept". Laats had ik biefstukreepjes en de hoeveelheid vlees was 85%. Dat betekend dat er dus 15% aan chemische zooi, suiker en glucosefructosestroop in zat.
  • Check ook je vleeswaren, ook dit is vaak nooit 100% alleen maar vlees en kruiden.
  • Lees de etiketten voordat je een product koopt. Lees de etiketten goed en bepaal voor jezelf hoeveel suiker en andere E-nummers je wilt eten. 
  • Eet alternatieven, zoals honing en stevia.

Suiker en andere zoetmiddelen

Er zijn vele soorten zoetmiddel. Suiker is maar 1 soort. In een aparte blog (die binnenkort verschijnt) staan alle zoetmiddelen. Daarin kan je de verschillende zoetmiddelen terugvinden zowel de natuurlijk zoetmiddelen als de chemische zoetmiddelen met al hun voordelen en nadelen.

Meer natuurlijke zoetmiddelen zijn:

Honing
Agave siroop
Stevia
Palmsuiker
Rietsuiker
Ahornsiroop / Maple syrup

Het voordeel als je regelmatig andere zoetmiddelen eet is dat je merkt dat ze allemaal net even anders smaken. Zo ontwikkel je je smaak en dat is handig.

Dit is deel 1 van een reeks blogs over zoetmiddelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten