Hieronder de lijst met e-nummers die in voeding, geschikt voor menselijke consumptie, mogen zitten:
(Lijst is van Wikipedia).
E100-180 Kleurstoffen
Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur te versterken.E200-252 Conserveermiddelen
Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan.E-nummer | |
---|---|
E200 | Sorbinezuur |
E201 | Natriumsorbaat |
E202 | Kaliumsorbaat |
E203 | Calciumsorbaat |
E210 | Benzoëzuur |
E211 | Natriumbenzoaat |
E212 | Kaliumbenzoaat |
E213 | Calciumbenzoaat |
E214 | Ethyl-p-hydroxybenzoaat (Ethylparabeen) |
E215 | Ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout |
E216 | Propyl-p-hydroxybenzoaat (Propylparabeen) |
E217 | Propyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout |
E218 | Methyl-p-hydroxybenzoaat (Methylparabeen) |
E219 | Methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout |
E220 | Zwaveldioxide |
E221 | Natriumsulfiet |
E222 | Natriumwaterstofsulfiet, Natriumbisulfiet |
E223 | Natriummetabisulfiet |
E224 | Kaliummetabisulfiet |
E226 | Calciumsulfiet |
E227 | Calciumwaterstofsulfiet (Calciumbisulfiet) |
E228 | Kaliumbisulfiet |
E230 | Bifenyl, difenyl is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 2003/114/EG |
E231 | Orthofenylfenol is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 2003/114/EG |
E232 | Natriumorthofenylfenol is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 2003/114/EG |
E233 | Thiobendazol is uit de lijst verwijderd door Richtlijn 98/72/EG |
E234 | Nisine |
E235 | Natamycine |
E239 | Hexamethyleentetramine |
E242 | Dimethyldicarbonaat |
E249 | Kaliumnitriet |
E250 | Natriumnitriet |
E251 | Natriumnitraat |
E252 | Kaliumnitraat |
E260-297 Voedingszuren
zie ook E322-385_VoedingszurenVoedingszuren verlagen de zuurgraad (pH) van een product, versterken in sommige gevallen de werking van antioxidantia en conserveermiddelen, en kunnen soms kleurbehoudend werken.
E-nummer | |
---|---|
E260 | Azijnzuur |
E261 | Kaliumacetaat |
E262 | Natriumacetaten: i) Natriumacetaat ii) Natriumwaterstofdiacetaat (natriumdiacetaat) |
E263 | Calciumacetaat |
E270 | Melkzuur |
E280 | Propionzuur |
E281 | Natriumpropionaat |
E282 | Calciumpropionaat |
E283 | Kaliumpropionaat |
E284 | Boorzuur |
E285 | Natriumtetraboraat |
E290 | Kooldioxide |
E295 | Ammoniumformiaat |
E296 | Appelzuur |
E297 | Fumaarzuur |
E300-321 Antioxidanten
Antioxidantia vergroten de houdbaarheid van een product door aantasting door zuurstof tegen te gaan.Die veranderingen omvatten oa het ranzig worden van vetten en kleurveranderingen.E-nummer | |
---|---|
E300 | Ascorbinezuur (vitamine C) |
E301 | Natriumascorbaat |
E302 | Calciumascorbaat |
E304 | Vetzuuresters van ascorbinezuur i) Ascorbylpalmitaat ii) Ascorbylstearaat |
E306 | Tocoferolrijke extracten |
E307 | Alfa-tocoferol (Vitamine E) |
E308 | Gamma-tocoferol |
E309 | Delta-tocoferol |
E310 | Propylgallaat |
E311 | Octylgallaat |
E312 | Dodecylgallaat |
E315 | Erythorbinezuur |
E316 | Natriumerythorbaat |
E319 | Tert-butylhydrochinon (TBHQ) |
E320 | Butylhydroxyanisol (BHA), volgens art.in het AD 18-06-2011 zijn deze stoffen niet veilig en worden binnenkort verbannen |
E321 | Butylhydroxytolueen (BHT), volgens art.in het AD 18-06-2011 zijn deze stoffen niet veilig en worden binnenkort verbannen |
E322-385 Voedingszuren
zie ook E260-297_VoedingszurenE400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen worden toegevoegd om de textuur van een product te verbeteren. Emulgatoren maken het bijvoorbeeld mogelijk twee niet-mengbare producten zoals water en olie te mengen wat nodig is om onder meer sauzen te kunnen bereiden. Stabilisatoren zorgen er dan weer voor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft.E-nummer | |
---|---|
E400 | Alginezuur |
E401 | Natriumalginaat |
E402 | Kaliumalginaat |
E403 | Ammoniumalginaat |
E404 | Calciumalginaat |
E405 | 1,2-propeenglycolalginaat |
E406 | Agaragar |
E407 | Carrageen |
E407a | Verwerkt Eucheuma-wier |
E410 | Johannesbroodpitmeel |
E411 | Havergom |
E412 | Guarpitmeel |
E413 | Tragacanth |
E414 | Arabische gom |
E415 | Xanthaangom |
E416 | Karayagom |
E417 | Taragom |
E418 | Gellangom |
E420 | Sorbitolen: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen |
E421 | Mannitol zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen |
E422 | Glycerol |
E425 | Konjac i) Konjacgom ii) Konjacglucomannaan |
E426 | Hemicellulose van soja |
E427 | Cassiagom |
E431 | Polyoxyetheen (40) stearaat |
E432 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monolauraat (Polysorbaat 20) |
E433 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-mono-oleaat (Polysorbaat 80) |
E434 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40) |
E435 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60) |
E436 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65) |
E440 | Pectinen i) Pectine ii) Geamideerde pectine |
E441 | Gelatine (Voorheen E485) |
E442 | Ammoniumfosfatiden |
E444 | Sucroseacetaatisobutyraat |
E445 | Glycerolesters van houthars |
E450 | Difosfaten i) Dinatriumdifosfaat ii) Trinatriumdifosfaat iii) Tetranatriumdifosfaat iv) Dikaliumdifosfaat v) Tetrakaliumdifosfaat vi) Dicalciumdifosfaat vii) Calciumdiwaterstofdifosfaat |
E451 | Trifosfaten i) Pentanatriumtrifosfaat ii) Pentakaliumtrifosfaat |
E452 | Polyfosfaten i) Natriumpolyfosfaat ii) Kaliumpolyfosfaat iii) Natriumcalciumpolyfosfaat iv) Calciumpolyfosfaat |
E459 | Beta-cyclodextrine |
E460 | Cellulose i) Microkristallijne cellulose ii) Cellulose in poedervorm |
E461 | Methylcellulose |
E462 | Ethylcellulose |
E463 | Hydroxypropylcellulose |
E464 | Hydroxypropylmethylcellulose |
E465 | Ethylmethylcellulose |
E466 | Carboxymethylcellulose Natriumcarboxymethylcellulose |
E468 | Vernet natriumcarboxymethylcellulose |
E469 | Enzymatisch gehydrolyseerde Carboxymethylcellulose |
E470a | Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren |
E470b | Magnesiumzouten van vetzuren |
E471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren |
E472a | Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur |
E472b | Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur |
E472c | Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur |
E472d | Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur |
E472e | Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur |
E472f | Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur |
E473 | Sucrose-vetzuuresters |
E474 | Sucroglyceriden |
E475 | Polyglycerolesters van vetzuren |
E476 | Polyglycerol-polyricinoleaat |
E477 | Propeenglycolesters van vetzuren |
E479b | Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met mono- en diglyceriden van vetzuren |
E481 | Natriumstearoyl-2-lactylaat |
E482 | Calciumstearoyl-2-lactylaat |
E483 | Stearyltartraat |
E485 | Gelatine Hernoemd als E441. |
E490 | Propyleenglycol |
E491 | Sorbitaanmonostearaat |
E492 | Sorbitaantristearaat |
E493 | Sorbitaanmonolauraat |
E494 | Sorbitaanmonooleaat |
E495 | Sorbitaanmonopalmitaat |
E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
Deze middelen regelen bijvoorbeeld dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of laat brood sneller rijzen.E620-650 Smaakversterkers
Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product.E-nummer | |
---|---|
E620 | Glutaminezuur |
E621 | Mononatriumglutamaat |
E622 | Monokaliumglutamaat |
E623 | Calciumdiglutamaat |
E624 | Monoammoniumglutamaat |
E625 | Magnesiumdiglutamaat |
E626 | Guanosinemonofosfaat |
E627 | Natriumguanylaat |
E628 | Kaliumguanylaat |
E629 | Calciumguanylaat |
E630 | Inosinizuur |
E631 | Dinatriuminosinaat |
E632 | Dikaliuminosinaat |
E633 | Calciuminosinaat |
E634 | Calcium-5'-ribonucleotiden |
E635 | Dinatrium-5'-ribonucleotiden |
E636 | Maltol |
E637 | Ethylmaltol |
E640 | Glycine en zijn natriumzout |
E641 | Glucono-delta-lacton |
E642 | Natriumgluconaat |
E643 | Kaliumgluconaat |
E644 | Calciumgluconaat |
E650 | Zinkacetaat |
E900-919 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
E-nummer | |
---|---|
E900 | Dimethylpolysiloxaan |
E901 | Bijenwas, wit en geel |
E902 | Candelillawas |
E903 | Carnaubawas |
E904 | Schellak |
E905 | Microkristallijne was, Officinale paraffine |
E906 | Benzoë-gom |
E907 | Gehydrogeneerd poly-1-deceen |
E912 | Esters van montaanzuur |
E913 | Lanoline |
E914 | Geoxideerde polyetheenwas |
E915 | Esters van colofonium (pijnhars) |
E920-928 Meelverbeteraars
Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of het meel witter te maken.E-nummer | |
---|---|
E920 | L-Cysteïne en het hydrochloride ervan |
E923 | Ammoniumpersulfaat |
E927b | Carbamide |
E938-948 Verpakkingsgassen
Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product doordat het contact met zuurstof voorkomen wordt. Op het etiket staat dan vermeld 'verpakt onder beschermende atmosfeer'.E-nummer | |
---|---|
E938 | Argon |
E939 | Helium |
E941 | Stikstof |
E942 | Distikstofoxide of lachgas |
E943a | Butaan |
E943b | Isobutaan |
E944 | Propaan |
E948 | Zuurstof |
E949 | Waterstof |
E950-968 en 420-421 Zoetstoffen
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid joules sterk te verhogen. Zij worden vooral gebruikt in light-producten en kauwgum.E-nummer | |
---|---|
E420 | Sorbitolen: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop |
E421 | Mannitol |
E950 | Acesulfaam-K |
E951 | Aspartaam |
E952 | Cyclaamzuur, natriumcyclamaat en calciumcyclamaat |
E953 | Isomalt (Isomaltitol) |
E954 | Sacharine en de natrium-, kalium- en calciumzouten daarvan |
E955 | Sucralose (toegevoegd in december 2003) |
E957 | Thaumatine |
E959 | Neohesperidine-DC |
E960 | Steviolglycosiden (Toegevoegd in november 2011[2]) |
E961 | Neotaam (toegevoegd in december 2009) |
E962 | Zout van aspartaam - acesulfaam (toegevoegd in december 2003) |
E965 | Maltitol: i) Maltitol ii) Maltitolstroop |
E966 | Lactitol |
E967 | Xylitol |
E968 | Erytritol |
E900-1525 Overige hulpstoffen (onder andere gemodificeerde zetmeel en enzymen)
E-nummer | |
---|---|
E999 | Quillaja-extract |
E1102 | Glucose-oxidase |
E1103 | Invertase |
E1105 | Lysozym |
E1200 | Polydextrose |
E1201 | Polyvinylpyrrolidon |
E1202 | Polyvinylpolypyrrolidon |
E1203 | Polyvinylalcohol (PVA) |
E1204 | Pullulan |
E1205 | Basisch methacrylaatpolymeer |
E1404 | Geoxideerd zetmeel |
E1410 | Monozetmeelfosfaat |
E1412 | Dizetmeelfosfaat |
E1413 | Gefosfateerd dizetmeelfosfaat |
E1414 | Geacetyleerd dizetmeelfosfaat |
E1420 | Geacetyleerd zetmeel |
E1422 | Geacetyleerd dizetmeeladipaat |
E1440 | Hydroxypropylzetmeel |
E1442 | Hydroxypropyldizetmeelfosfaat |
E1450 | Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat |
E1451 | Geacetyleerd geoxideerd zetmeel |
E1452 | Zetmeelaluminiumoctenylsuccinaat |
E1505 | Triëthylcitraat |
E1517 | Glyceroldiacetaat (Diacetine) |
E1518 | Glyceroltriacetaat (Triacetine) |
E1519 | Benzylalcohol |
E1520 | Propyleenglycol (Propaan-1,2-diol) |
E1521 | Polyethyleenglycol |
E1525 | Ethyl-hydroxycellulose |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten