dinsdag 14 augustus 2012

Hoe kan je ADHD positief gebruiken

Sporten helpt met focussen

Sport helpt mensen met ADHD om te leren focussen en hun zelfvertrouwen op te bouwen. Zo schrijft Patrick Barkham.

Succesvolle sporters met ADHD

Op de Olympsiche Spelen heeft Michael Phelps (zwemmer) weer eens laten zien dat je goed kan scoren, ook als je ADHD hebt. Hij won over de jaren heen tijdens diverse Olympische Spelen meer dan 20 medailles, waarvan het meeste gouden medailles zijn. En hij is niet de enige sporter met ADHD.
De diagnose 'ADHD' is op zijn 8e gemaakt en zijn ouders hebben vaak te horen gekregen dat "hij zich nooit zou kunnen focussen op iets".

Adam Kreek, een Canadese roeier (goud in Beijing) spreekt open over zijn ADHD en zegt zelf  (vertaald uit het artikel) "ik heb gemerkt dat ADHD niet alleen maar negatief is, het geeft ook positieve energie". Hij geeft hier inspirerende lezingen over.

Advies aan ouders

Phelps zegt zelf: "sport helpt mij met focussen". En ook psychiaters hebben dezelfde ervaring. Zij hebben ontdekt dat 'hyper-focussen' een relatief normaal verschijnsel is bij mensen met ADHD. Het intens geconcentreerd ergens mee bezig zijn kan veel voldoening geven. Hun advies aan ouders is dan ook om de competentie van je kind te vinden en daar veel aandacht aan te besteden.

Ik heb delen van het artikel vertaald omdat het in het Engels is. Je kan het gehele artikel vinden op internet, klik op: "Channelling the energy of ADHD".



Aanbevolen boek

Een boek dat ook de positieve kant van ADD en ADHD belicht is de Opvoedwijzer. Hierin vind je tips en strategieën voor ouders van kinderen met aandachtsproblemen. Haal het beste uit je kind door op de positieve sterke punten te focussen.
 

Bestel de opvoedwijzer voor 19,95 bij Bol

Recensies:
Ken Duckworth, medisch directeur NAMI: 'Dit is precies wat er miste in het veld van ADD en ADHD'.

Drs. L. Leclercq : 'In hun boek geven ze daarom talrijke adviezen om op een positievere manier te kijken naar betrokken kinderen: doorzettingsvermogen, creativiteit en enthousiasme worden vaak niet of onvoldoende opgemerkt en gebruikt in de benadering van deze kinderen. Hen positief benaderen werkt veel beter dan steeds maar negatieve feedback geven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten